Healthy Chicken Cacciatore دجاج كاتشاتوري دايت

Healthy Chicken Cacciatore دجاج كاتشاتوري دايت
Healthy Chicken Cacciatore دجاج كاتشاتوري دايت
Scroll down for English post
دجاج كاتشاتوري هو طبق إيطالي شهير، كلمة كاتشاتوري تعني الصياد بالإيطالية، حيث جاءت شهرة هذا الطبق من الصيادين، حيث كانوا يعدونه أثناء رحلات الصيد لسهولة إعداده وتوافر مكوناته، ويتم إعداده عادة إما بالدجاج أو الأرانب، قمت اليوم بإعداده بطريقة صحية أكثر بدهون أقل مع استخدام صدور الدجاج المخلية.

نصيحة الوصفة:
1- لا تُترك صدور الدجاج في الصلصة على النار أكثر من دقائق فقط لتنضج ثم نطفئ النار، حتى لا تجف وتصبح صعبة المضغ!
2- ننتبه عند إضافة الملح للصلصة حيث أنها تثقل وتقل مع الطهي، نضيف كمية قليلة ونتذوق عندما يثقل الصوص.
3- استخدمت صدور مخلية ويمكنكم استخدام دجاج مقطع بالعظم وفي هذه الحالة تأخذ وقت أطول للطهي في الصلصة حوالي 30 دقيقة أو حسب الحجم.
4- لطبق دايت أكثر وخالي من الدهون، نستغني عن خطوة رش الدجاج بالدقيق وخطوة تحميره بالزيت ونبدأ بخطوة البصل في مقلاة غير لاصقة بدون استخدام زيت.

الوصفة تكفــي: شخصين
وقت التحضير: 5 دقائق
وقت الطهــــي: 25 دقيقة تقريباً

Chicken Cacciatore is an Italian dish, the Italian word "cacciatore" means hunter, as hunters used to make this dish during hunting, for its ease of preparation and availability of components; it's usually prepared using either chicken or rabbit! In this recipe, I made a healthier lower fat version using boneless skinless chicken breasts!

Recipe tips:
1. Do not leave the chicken breasts in tomato sauce over heat longer than minutes needed to cook it through! Or else it would dry out and become tough to chewing! Once cooked turn off the heat.
2. Pay attention when adding salt to the sauce, as it gets thicker by cooking and could get more salty! Add a small amount till it's thickened and taste it!
3. I used boneless chicken breasts, you can use chicken with skin and bones, in this case it would take longer time to cook in the sauce, about 30 minutes or depending on the size of the chicken.
4- For even lighter dish for a weight loss diet, don't flour the chicken, and don't pan fry it, just start with the onion step, in a non-stick pan without oil.

Serves: 2 people
Prep. Time: 5 minutes
Cooking Time: 25 minutes approx.

Scroll down for English recipe
المقادير:
نصفين صدر دجاجة مخلي وبدون جلد
1 1/2 كوب عصير طماطم
1 ثمرة بصل مقطعة
1 ثمرة فلفل رومي أو حار مقطعة
1 ثمرة طماطم مقطعة 
1 فص ثوم مفروم
1/4 كوب خل
1 ملعقة شاي ريحان مجفف
ملح وفلفل حسب الذوق
3 ملعقة طعام زيت زيتون
1/4 ملعقة شاي سكر
للتزيين:
بقدونس طازج

الطريقة:
1- باستخدام سكين حاد نقوم بعمل خطوط بأعلى الصدور بهذا الشكل ويتبل الدجاج بالملح والفلفل ويرش بالدقيق من الجهتين.



2- في مقلاة على حرارة متوسطة نسخن زيت الزيتون ثم نضع صدور الدجاج لتأخذ لون ذهبي من الجهتين حوالي دقيقتان على كل جهة.



3- بمجرد أن يأخذ الدجاج اللون الذهبي ننقله على طبق ونتركه جانباً.




4- في نفس المقلاة نضع البصل ونقلب إلى أن يذبل قليلاً.




5- نضيف الثوم والفلفل الرومي ونقلب دقيقتين ثم نضيف الطماطم المقطعة، ونقلب دقيقتين ثم نضيف الخل ونقلب.



6- نضيف عصير الطماطم والسكر والملح والفلفل والريحان، ونرفع الحرارة لعالية ونقلب وعندما تغلي نهدئ الحرارة لهادئة ونغطي الإناء ونتركه عشر دقائق.



7- نضيف صدور الدجاج للصلصة ونغطي الإناء، ونتركها تنضج على حرارة هادئة حوالي 5 إلى 7 دقائق ليس أكثر.




8- تقدم مع باستا فتوتشيني أو الطبق المفضل لكم وبالهناء والشفاء :)




Ingredients:
2 halves boneless skinless chicken breast
1 1/2 cups tomato juice
1 onion, chopped fruit
1 bell pepper, chopped (or hot chili)
1 tomato, diced
1 garlic clove, minced
1/4 cup vinegar
1 tsp dried basil
3 tablespoons olive oil
Salt and pepper to taste
1/4 teaspoon sugar
For garnishing:
Fresh parsley

Directions:
1. Season the chicken with salt and pepper, and flour on both sides.
2. Preheat a non-stick skillet over medium heat, place the olive oil, pan fry the chicken breast to gain a golden color on both sides, about two minutes on each side.
3. Once the chicken is golden, transfer to a plate and set aside.
4. In the same skillet put the onions and toss till translucent.
5. Add the garlic and pepper and stir fry the two minutes then add the chopped tomatoes, stir then add the vinegar.
6. Add the tomato juice, sugar, salt, pepper and basil, change the heat to high and boil, then lower to low, cover and let simmer for ten minutes.
7. Add the chicken breasts to the sauce and cover, let cook on low heat for about 5 to 7 minutes no more.
8. Serve with fettuccine, or your favorite side dish, and... Bon Appétit :)

Comments