Tuesday, May 27, 2014

Mini Vegetable Potato Pies أقراص البطاطس المهروسة بالخضروات بالفرن

Mini Vegetable Potato Pies أقراص البطاطس المهروسة بالخضروات بالفرن
Mini Vegetable Potato Pies أقراص البطاطس المهروسة بالخضروات بالفرن
Mini Vegetable Potato Pies أقراص البطاطس المهروسة بالخضروات بالفرن

Scroll down for English post
وجبة لذيذة وسهلة يتم تحضيرها في الفرن، الوصفة عبارة عن بطاطس مهروسة مع بعض الإضافات ويتم حشوها بحمسة خضروات و
خبزها بالفرن. قبل دخول الكابلات والدش في طفولتي كانت أمي تشاهد برنامج المرأة يوم الجمعة ظهراً على القناة المحلية وكنت أتابعه معها، ورأيت به هذه الوصفة اللذيذة وحفظت المكونات وطريقة التحضير وأعددتها للعائلة وأحبوها جداً، من يومها لم أنسى المكونات ولم أكتبها حتى وكنت أعدها من وقت لآخر لأنها لذيذة وسهلة، يمكن أن تعتبر مقبلات أو طبق جانبي على المائدة، أو حتى إفطار لذيذ.

نصيحة الوصفة:
1- حتى إن كانت صينية الخبز غير قابلة للالتصاق ندهنها زيت فهذا يعطي قرمشة وطعم لذيذ للبطاطس من أسفل.
2- سواء شكلنا البطاطس باليد أو باستخدام أداة أخرى، تُدهن بالزيت حتى لا تلتص بها البطاطس المهروسة.

الوصفة تكفــي: 6 أقراص
وقت التحضير: 45 دقيقة
وقت الطهــــي: 20 دقيقة

Delicious meal and easy to make, it consists of mashed potatoes with some additions, shaped and stuffed with vegetable stir-fry, then baked in the oven. In my childhood, before the existence of cables and international TV channels, my mother used to watch a program for women, housing, and cooking on a local channel every Friday noon, I used to watch it with her, and I saw this recipe on that show and I just loved how simple it is and it looked delicious to me, I memorized it and prepared it for my family as soon as I got the ingredients, they loved it! And since then I've never forgotten the recipe or the ingredients, and used to make it every now and then! It can be made as an appetizer, side or even for breakfast!

Recipe tips:
1 - Even if you have non-stick baking sheet, brush with oil as it gives a nice crisp and enhance the flavor.
2 - Whether you shaped the mashed potato by hand or using another tool, you should grease with oil to avoid sticking.

Serves: 6 pies
Prep. Time: 45 minutes
Cooking Time: 20 minutes

Scroll down for English recipe
المقادير:
3/4 كيلو بطاطس أو تقريباً 3 ثمرات متوسطة      
1/2 كوب (علبة) زبادي
1 حبة بيض
ملح وفلفل حسب الذوق
للحشو:
1 ثمرة بصل متوسطة                                 
1 ثمرة جزر متوسطة                                      
1 ثمرة متوسطة فلفل رومي أخضر أو أي لون
2 إلى 3 ملعقة طعام زيت دوار الشمس

الطريقة:
1- لسلق البطاطس نضعها في إناء به ماء كافي لتغطيتها، ثم نضعها على حرارة متوسطة لعالية ونتركها تغلي مدة 40 دقيقة أو حتى يسهل إدخال السكين بها.
2- أثناء سلق البطاطس نجهز الحشو، نضع الزيت بمقلاة ونسخنها على حرارة متوسطة، ثم نضيف البصل المقطع ونقلب دقيقتين على حرارة متوسطة لعالية.


3- نضيف الجزر والفلفل ونقلب ونضيف ملح وفلفل حسب الذوق، نقلب حتى تذبل الخضروات قليلاً حوالي 5 دقائق.



4- بعد نضج البطاطس، نضعها بماء بارد ليسهل تقشيرها، نقشرها ثم نهرسها ونضيف لها الملح والفلفل والزبادي والبيض.




5- نسخن الفرن 180 درجة، باستخدام فرشاة نوزع ملعقة طعام زيت على صينية الخبز، نبدأ بتشكيل البطاطس بالأيدي المدهونة زيت أو بقطاعة المعجنات المدهونة زيت من الداخل ونضع كمية متساوية بها في كل مرة ونمسحها وندهنها زيت قبل عمل كل قرص ونشكل عدد زوجي من الأقراص.


6- بعد أن تبرد الحشوة نضع مقدار منها على نصف الأقراص.



7- باستخدام ملعقة مسطحة مدهونة زيت نأخد الأقراص الفارغة ونضع كل واحد فوق القرص الذي فوقه الحشوة، ثم نضعهم في الفرن المسخن مسبقاً، وتترك ليصبح لونها ذهبي من أسفل حوالي 20 دقيقة، ثم نفتح الشواية لتأخذ لون ذهبي من أعلى.


8- تقدم فوراً وبالهناء والشفاء :)


Mini Vegetable Potato Pies أقراص البطاطس المهروسة بالخضروات بالفرن
Mini Vegetable Potato Pies أقراص البطاطس المهروسة بالخضروات بالفرن
Ingredients:
3/4 kg potatoes (about 3 medium)
1/2 cup yogurt
1 eggs
Salt and pepper to taste

For Stuffing:
1 medium onion, julienned
1 medium carrot, grated
1 medium bell pepper, green or any color, julienned
2 to 3 tbsp sunflower oil

Directions:
1 - For the potatoes, put them in a pot with enough water to cover them, and place the pot over medium-high heat, let it boil for 40 minutes or until easy to put a knife in it .
2 - During cooking potatoes, make the stuffing, place a fry pan over medium high heat, add the oil, then add the onions and stir fry for 2 minutes.
3 - Add the carrots and pepper and toss, add salt and pepper to taste , stir fry until cooked, about 5 minutes.
4 - Once the potatoes are done, put them in cold water for easy peeling, peel and mash while hot, add salt and pepper to taste, then add the yogurt and egg and mix well.
5 - Preheat the oven 180 degrees, brush a baking sheet with a tablespoon of oil, start forming little pies or patties using a greased cookie cutter and a teaspoon as show in the photos above, clean and grease the cookies cutter each time, you should make even number like 12 or 14 patties.
6 - Once the stuffing is cooled, add equal amounts on half of the patties.
7- Using a greased spatula, carefully move the empty patties to put over the stuffed ones to make mini potato sandwiches as shown in the photos above, into the hot oven for about 20 minutes or until golden from the bottom, then broil to gain a golden color from the top.
7 - Serve right away and... Bon Appétit :)

2 comments:

  1. وااااااااااااااااااااااااااااااااو

    قد كدا شكلها يفتح النفس

    ReplyDelete
    Replies
    1. شكراً عزيزتي تسلمي :)

      Delete

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...