Shawarma Saj Bread خبز الصاج أو خبز الشاورما

Arabian Saj Bread خبز الصاج أو خبز الشاورما

Scroll down for English post
خبز الصاج أو خبز الشاورما هو خبز رقيق مشهور بعدة دول عربية بعدة أسماء، وتم تسميته نسبة لفرن الصاج الذي يستخدم في عمل هذا الخبز ويكون على شكل قبة، وعادة ما تستخدم مخدة مستديرة لوضع الخبز على سطح الفرن لتساعد في الحفاظ على شكل الخبز المستدير.

Saj Oven فرن الصاج Saj Bread, Painter Kaissi, date 1970

نصيحة الوصفة:
1- لا يستخدم الدقيق أكثر من اللازم لترقيق العجين حتى لا يكون جاف.
2- يتم تحضير الخبز على حرارة عالية وليست منخفضة حتى ينضج جيداً.
3- الخبز ينضج سريعاً مجرد وضعه بالمقلاة لثواني فانتبهوا حتى لا يحترق، لذا يفضل الانتهاء من ترقيق كل الخبز قبل البدء في تسويته لكي نستطيع ملاحظته.

الوصفة تكفــي: 6 إلى 7 أرغفة
وقت التحضير: 35 دقيقة
وقت النضــــج: عدة ثواني لكل رغيف (لا يتعدى الدقيقة على الناحيتين)

Saj bread or Shawarma bread is a thin flat bread that's very popular in several Arab countries with several names, it's called after the Saj oven which is used to bake that bread it has a shape like a dome; a round pillow is usually used to transfer the bread to the oven top, to help maintain the round shape of the bread.

Recipe tips:
1 - Do not use too much flour while rolling the bread dough or it will dry.
2 - The bread should be made on high heat, not low or it won't be well cooked.
3 - It should be ready in seconds so be careful to not burn it, that's why it's best to finish rolling all the loaves before you start heating the pan.

Serves : 6 to 7 loaves
Prep. time : 35 minutes
Cooking time: a few seconds for each loaf (not more than a minute for both sides)

Scroll down for English recipe
المقادير:
1 3/4 كوب دقيق
2/3 كوب ماء دافئ
1 ملعقة شاي خميرة جافة
1/2 ملعقة طعام سكر
1/4 ملعقة شاي ملح               
زيت للدهن

الطريقة:
1- نخلط الدقيق مع الملح ثم نقوم بعمل حفرة في الوسط نضع بها الخميرة والماء والسكر ونعجن.


2- نقسم العجين إلى 6 قطع متساوية ونشكلها كرات وندهنها بالزيت ثم نغطيها ونتركها تختمر نصف ساعة.



3- بعد تخمير الكرات نبدأ في ترقيقها على سطح به دقيق ونفردها بأقل سُمك ممكن وإذا كان الرغيف ينكمش نتركه يرتاح قليلاً لحين فرد رغيف آخر ونعود إليه، وبعد الانتهاء من ترقيقهم نسخن مقلاة على حرارة عالية وندهن وجه الرغيف بالزيت باستخدام فرشاة ثم نضع الجهة المدهونة ملامسة للمقلاة بعد أن تسخن.


4- نقلب الرغيف بعد عدة ثواني أو بعد أن يتحول لونه للذهبي حوالي 20 ثانية أو أكثر قليلاً حسب الحرارة ويتم تغطية الأرغفة الجاهزة بقماش حتى لا يجف، وإما أن يستخدم فوراً أو يوضع بالفريزر بع أن يبرد لتخزينه لحين الاستخدام، وبالهناء والشفاء :)

Arabian Shawarma Saj Bread خبز الصاج أو خبز الشاورما

Ingredients:
13/4 cup flour
2/3 cup warm water
1 teaspoon dry yeast
1/2 tablespoon sugar
1/4 teaspoon salt
Oil Fat

Directions:
1 - Mix the flour with salt and then make a hole in the middle and add yeast, water and sugar and knead .
2 - Divide the dough into 6 equal pieces, shape into balls and brush with oil, cover and let proof for 30 minutes.
3 - After the 30 minutes, start rolling each ball on a floured surface as thin as possible, if the loaf shrinks let it rest a little while rolling another one then back to it. Once done with all, heat the pan on high heat and brush the rolled loaf with oil then place it on the pan with the greased side down facing the pan.
4 - Turn the loaf after a few seconds or after it turns golden (about 20 seconds or a little more), when the loaf is done transfer to a dish and cover with a cloth to not dry, and either use immediately or put in the freezer after it cools to store until use, and... Bon Appétit :)

Comments

  1. هل يوجد وصفات خاصة يناسبها ويؤكل معها، أم أنه مثل الخبز العادي يؤكل مع أي شيء؟

    ReplyDelete
  2. حسب رغبتك عزيزتي يمكنك استخدامه مع أي غموس تفضليه فهو أحد أنواع الخبز

    ReplyDelete
  3. ﺳﻠﻤﺖ ﻳﻤﻨﺎﻙ

    ReplyDelete

Post a Comment

Your comments really make my day and encourage me to give you more lovely recipes, so please don't hesitate ^_^
أعجبتك الوصفة؟ ضع تعليق يسعدني ويشجعني على تقديم المزيد ^_^