Posts

Showing posts from May, 2010

Egyptian Sayadiyah: Fried Fish & Shrimp with Rice أرز صيادية السمك والجمبري المقلي

Image
Scroll down for English post  السمك المقلي بالأرز الأحمر (أرز بالصلصة أو أرز الصيادية كما يطلق عليه البعض) هو من الأكلات المصرية المفضلة لدي، اعتادت أمي أن تطبخ لنا هذا الطبق وكنت دائما أحبه، أتمنى أن يعجبكم، بالنسبة للأرز يمكنكم أكله مع أي طبق تحبونه لكنني أفضله جدا مع السمك المقلي طعمه رائع معه، كما يقدم مع سلطة الطحينة المصرية والسلطة الخضراء البسيطة. ملحوظة: (سر والدتي) لكي تعطي الأرز طعم رائع مع السمك يمكنك إضافة ملعقة شاي من زيت قلي السمك أو يمكنك وضع ربع ملعقة شاي من تتبيلة السمك بعد ترك السمك فيها فترة. نصيحة الوصفة:

Kids Tuna Dip غموس التونة المغذي للأطفال

Image
Scroll down for English post لم أكن من محبي أكل التونة نوعا ما، وربما كان هذا سبباً لعدم إضافتي لها أي جديد، ولكن زوجي علمني وصفة كانت جديدة عليّ بعض الشيء، حيث أضاف لها بعض المكونات التي جعلتها أفضل بكثير، ربما تعرفون هذه الوصفة التي يضاف إليها المايونيز، اليوم سوف أضيف وصفتي الخاصة بدون استخدام المايونيز فتصبح صحية للصغار أيضاً، أتمنى أن تعجبكم.

Famous writer Nazeera Nicola (Abla Nazeera)

 Well, I write about food and cooking. So I can't do it without writing about (Abla Nazeera), this is what Arabs call her, Chef Nazira Nicola the most famous Egyptian and Arabian cook, who wrote the first and the biggest Arabic cooking & recipes encyclopedia. She is the most famous Arabic writer in the Arab world.  Nazeera Nicola (born 1902 in Egypt) is a famous cook and writer who gained fame through her Book "Cooking Essentials" which we call it in Arabic countries "Ketab Abla Nazeera", she studied at the Faculty of Home Economics and Housekeeping in Egypt. In 1926 the Ministry of Education decided to send the most talented students in all disciplines to complete the graduate studies abroad, and one of the disciplines was  her field. So 14 girls were selected from her Faculty and Nazeera Nicola was one of them, to study at the University of Gloucester in England for a period of three years in the culinary arts and needlework. "At that time it wasn&#

My beginning with cooking

Image
 I started cooking since I was 9, I was curious about it. At that time I loved to watch my mother breaking the eggs to cook them, and I wished I could do it myself "crack an egg against another to break it". Also I wondered why I didn't cook while the chicken broth or simple rice could be cooked so easy, I loved cooking so much since then, and I always search for more tastes or make my own recipes with my own flavors.  I made my own appetizer recipe with my sister when I was 11. It contained "cooked string beans - shredded carrot - turnip pickle - olive pickle", we also made a little garnish to the dish so it looked like 5 stars restaurant dish,  it was really yummy. I may add it to my recipes page. Do you remember Ratatouille? yes the animation movie "anyone can cook", this one inspired me so much. I wish I can go to Paris one day and learn many great french recipes. and study some cooking courses there like Julia Child.